Lapin paikannimissä, saamenkielessä ja siitä tehdyissä johdoksissa on kosolti mieltä kutkuttavia sanoja.
Kuva: Jorma Laurila
Teksti: Jorma Laurila
Lapin paikannimissä, saamenkielessä ja siitä tehdyissä johdoksissa on kosolti mieltä kutkuttavia sanoja. Kuu mollottaa taivaalla, mutta kuu on myös poron valkeaa rasvaa. Raitiovaunut kulkevat kiskoilla, mutta alun perin raito on tarkoittanut jonossa ahkioita vetäviä poroja ja raitio poropaimenta, joka kaitsi tokkaa, porolaumaa. Raitiovaunun kuljettaja on siis etymologisesti paimen.
Porot erotellaan loppuvuodesta ”pykällysaidalla”, pohjoissaameksi bigálusaidilla, missä porojen korviin pykälletään puukolla merkki.
Perinteisesti porosta hyödynnettiin kaikki, koparoita eli sorkkia myöten. Nahasta tehtiin nutukkaita, karvakenkiä, joissa sukkien sijaan lämmikkeinä toimivat saroista muokatut kenkäheinät. Vieläkin poromiehellä voi olla pakkasilla nutukkaat jalassa, vaikka käteen on ilmaantunut älypuhelin.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.