Lohella on ollut tenolaisille suuri merkitys ja sille on kehittynyt oma erikoissanastonsa.
Maisema Tenojoelta. Kuva: Jorma Laurila
Teksti: Jorma Laurila
Lohi nousee taas ja vetää kalastajat Tenolle, Deatnulle. Lohella, saameksi luossalla, on ollut tenolaisille suuri merkitys ja sille on kehittynyt oma erikoissanastonsa. Komeimpia ovat suurlohet, stuorra-luossat. Iso, koukkuleukainen uros on kojama, guatjim. Noin viisikiloinen on lohijalka, luossa-juölgi ja yksi–kolmikiloinen titti eli diddi.
Kaikki ne ovat arvossaan.
Paikalliset pyytävät lohta verkoilla ja heittouistimilla. Verkkopyynti ja kulkutus eli ajoverkkopyynti perustuvat maanomistukseen liittyviin manttaalioikeuksiin.
Kulkutuksessa veneen ja apulautan välissä vedetään joen poikki laskettua verkkoa myötävirtaan.
Lohia nousee pitkin kesää ja ne palaavat kudun jälkeen Jäämereen, jos ovat välttäneet pyydykset. Tummia ja laihoja talvikoita jää jokeen talveksi ja jos selviävät, ne uivat merelle keväällä, kun vastaan tulee jo nousijoita. Meressä talvikot kuntoutuvat noin vuoden ja pyrkivät sitten jälleen jokeen.
Pyydykseen voi tulla haukikin, mutta jänkäkoiraa ei liiemmin Tenolla arvosteta.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.