Piharatamo on monivuotinen ruoho, joka on helppo tunnistaa silposuonisista lehdistä ja pitkistä tähkistä kukintaaikaan. Ratamo sopii salaattiin ja muhennoksiin. Kasvia on käytetty rohtona kautta aikojen.
Kuva: Wikimedia Commons
Teksti: Annakaisa Vänttinen
Piharatamo on monivuotinen ruoho, joka on helppo tunnistaa silposuonisista lehdistä ja pitkistä tähkistä kukintaaikaan. Kasvi leviää helposti, sillä se tekee runsaasti siemeniä ja limautuvat siemenet kulkeutuvat helposti eläinten ja ihmisten mukana.
Piharatamo löytyy varmimmin poluilta ja nurmikoilta sekä muilta tallatuilta paikoilta. Suomessa kasvia tavataan koko maassa Etelä-Lappiin saakka.
Piharatamo sopii salaattiin sellaisenaan. Herkullisimpia ovat nuoret lehdet. Huuhtele lehdet veden alla ja vältä keräämistä läheltä autoteitä. Piharatamon lehdet sopivat myös keittoihin ja muhennoksiin sekä vaikkapa vihersmoothien ainekseksi. Ratamoista voi tehdä myös herkullisen villiyrttimarinadin esimerkiksi salaattiin tai sitä voi käyttää pinaatin tapaan erilaisissa ruuissa.
Ratamoja, piharatamon lisäksi myös heinäratamoa ja soikkoratamoa, on käytetty rohtoina kautta aikojen. Ratamojen tunnetuin rohtokäyttö on ollut haavojen hoito: niillä on sekä laastaroitu haavoja, että pyritty nopeuttamaan haavojen paranemista. Ratamon lehtiä on käytetty myös finneihin, hyönteisten puremiin sekä ihottumiin. Ratamon sisältämä allantoiini tehtostaa ihosolujen muodostumista ja sen sisältämä aukubosidi-glykosidilla on bakteereja tuhoava vaikutus. Ratamoa on käytetty myös hengitystietulehduksiin ja yskän hoitoon.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon verkkotuottaja kehittää suomenluonto.fi-sivustoa ja kirjoittaa sivuille arjen havaintoja ympäristöstä, ekologisesta elämäntavasta ja kuluttamisesta.
Villivihannesten paras kausi on juuri nyt käsillä. Mitä sinä olet valmistanut villejä kasveja hyödyntäen? Jaa herkullinen reseptisi Suomen Luonnon lukijoille.