Kysyimme elokuun numerossa lukijoidemme mielipidettä parhaasta ruokasienestä. Saimme miltei 500 vastausta. Lämpimät kiitokset teille niistä!
Tulos ei jätä arvailuille varaa.
Keltavahvero eli kantarelli voitti parhaan ruokasienen tittelin. Kuva: Tuula Makkonen
Teksti: Johanna Mehtola
Kysyimme elokuun numerossa lukijoidemme mielipidettä parhaasta ruokasienestä. Saimme miltei 500 vastausta. Lämpimät kiitokset teille niistä!
Tulos ei jätä arvailuille varaa. Ylivoimaiseen voittoon ylsi keltavahvero eli kantarelli. Se sai 174 ääntä, miltei kolmanneksen koko potista.
”Paistettu kantarelli on niin hyvää uusien perunoiden ja kerman kanssa, että siinä menee aina kieli mutkalle”, kuvailee Liisa Orava Oulusta makuelämystä.
Toiseksi ylsi suppilovahvero 75 äänellä. Ursula Vironen Vantaalta perusteli valintaansa näin: ”Helppo ja monikäyttöinen D-vitamiinipommi, jonka voi säilöä monella tavalla.”
Kolmanneksi kirivät herkkutatit 67 äänellä. Erityisesti sienen erinomaista makua kehuttiin. ”Niissä vain on niin aito, puhdas sienen maku”, kirjoitti Markku Illikainen Torpista perusteluissaan.
Seuraavaksi eniten ääniä saivat mustatorvisieni, mustavahakas sekä korvasieni. Parhaaksi ruokasieneksi saivat ääniä myös muun muassa kultarousku, kurttusieni, limanuljaska, huhtasieni ja nokirousku.
Osa vastaajista oli mahdottoman tehtävän edessä, kuten Elmiina Kekäläinen Kiuruvedeltä. ”Kantarelli ja suppilovahvero. En osaa valita parempaa nuista kahdesta, mutta molemmat on aivan mahottoman herkullisia eri ruuissa.”
Kaikkien vastaajien kesken arvottiin Jarkko Korhosen ja Pirjo PenkkimäenSuuri suomalainen sienikirja.
Sen saa sienikoriinsa Kati Luomi Siilinjärveltä. Sieneksi olkoon!
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.
Mistä johtuu keltavahveron madottomuus? Onko siinä joitakin hyönteisille myrkyllisiä tai haitallisia aineita? Voisivatko ne olla ihmisellekin haitaksi?
Keltavahvero eli kantarelli viihtyy koivumetsässä polkujen varrella, mutta myös kuusikossa piiloutuneena heinikkoon tai sammaleeseen. Kantarellista saa herkullisen kastikkeen, muhennoksen, keiton tai vaikka piiraan.