Suomalaiset luontojärjestöt avustivat Venäjän uusimman kansallispuiston perustamisessa
Venäjän hallitus perusti 26.2. yli 2000 neliökilometrin laajuisen kansallispuiston Arkangelin Äänisen niemimaalle. Suomalaiset luontojärjestöt tukivat suojelun suunnittelua ja ympäristövalistusta.
Kuva: Anna Ushakova
Venäjän hallitus perusti 26.2. yli 2000 neliökilometrin laajuisen kansallispuiston Arkangelin Äänisen niemimaalle. Suomalaiset luontojärjestöt tukivat suojelun suunnittelua ja ympäristövalistusta.
Uuden kansallispuiston alue on yksi Euroopan luonnontilaisimpia ja laajimpia metsäerämaita. Oulun korkeudella, alle kolmen sadan kilometrin päässä Suomen rajalta sijaitseva kansallispuisto on kooltaan lähes Lemmenjoen kansallispuiston kokoinen.
Äänisen niemimaan kansallispuisto tuo merkittävän lisän taigametsien suojeluun. Se on Suomenkin yli muuttavien arktisten muuttolintujen levähdyspaikka. Alueen vesistöt ovat lohikalojen merkittäviä kutupaikkoja ja niissä elää harvinaisia jokihelmisimpukoita. Kansallispuiston perustaminen tukee myös paikallisen pomoriväestön perinteisten elinkeinojen säilymistä.
Merkittävä sysäys alueen suojelulle saatiin, kun suomalaiset ja venäläiset luonnonsuojelujärjestöt saivat 2000-luvun alussa suomalaiset metsäyhtiöt sitoutumaan siihen, että ne eivät osta puuta suojelunarvoisilta alueilta Venäjältä. Suomalaisten esimerkistä myös muut, kuten hollantilaiset sahatavaran ostajat ryhtyivät vaatimaan venäläisiltä puuntoimittajilta arvoalueiden jättämistä hakkuiden ulkopuolella. Kun metsiä hakannut venäläisyhtiökin oli valmis kompromissin kautta tukemaan suojelua, kansallispuistoesitys eteni paremmin hallinnossa.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Jättipalsamia torjutaan tänä kesänä monin paikoin. Listaan jutun lopussa on kerätty eri puolella Suomea järjestettäviä talkoita – osallistu lähimpään tai järjestä omat!
Tutkija Antoinette J. Piaggio ja professori Gernot Segelbacher avaavat geeniteknologian mahdollisia sovelluksia lajien suojelussa. Vaikeita kysymyksiä on yhä pohdittavana.
Mihin ihmiskunnan toiminta maapallollamme johtaa? Jos monimuotoinen elämä jatkaa tuhoutumistaan, se on ihmiskunnankin loppu. Vai pitäisikö jaksaa uskoa, että ihmisellä riittää älyä estää katastrofi?