Suomalaisten uudet ravitsemussuositukset julkistettiin viime tammikuussa. Mukaan on otettu nyt myös ruuan käytön ympäristövaikutukset. Tulos on yllättävä, sillä lähes kaikki suositukset kohentavat paitsi terveyttä myös ympäristöä.
Kuva: Wikimedia Commons
Teksti: Alice Karlsson
Suomalaisten uudet ravitsemussuositukset julkistettiin viime tammikuussa. Mukaan on otettu nyt myös ruuan käytön ympäristövaikutukset. Tulos on yllättävä, sillä lähes kaikki suositukset kohentavat paitsi terveyttä myös ympäristöä.
Esimerkiksi punaisen lihan, lihajalosteiden, voin ja rasvaisen juuston vähentämisellä on myönteisiä terveysvaikutuksia ja se johtaa pienempään hiilijalanjälkeen sekä hillitsee myös vesistöjen rehevöitymistä. Samaan tulokseen päästään kalaa, hedelmiä, marjoja, juureksia ja vihanneksia lisäämällä.
Liian hyvää ollakseen totta?
”Evoluutiomielessä se on aika itsestään selvää”, professori Sirpa Kurppa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta (MTT) sanoo.
”Missä on paljon köyhää väkeä kuten Intiassa ja monissa Afrikan maissa, noudatetaan pääosin kasvisruokavaliota, sillä kasvisten tuottaminen tarvitsee vähemmän energiaa ja vettä kuin lihantuotanto.”
Kun ansiotaso nousee, eläinproteiinit tulevat mukaan. Tälläkin hetkellä kansainvälinen lihantuotanto satsaa alueille, missä tulotaso kohoaa. Mitä enemmän rahaa, sitä enemmän lihaa ja lihajalosteita ostetaan.
Punaisen lihan tuottamisen hiilijalanjälki on iso, koska eläimet ovat ravintoketjun yläpäässä. Esimerkiksi yhden sianlihakilon tuottamiseen tarvitaan 4,5 kiloa viljaa, naudanlihakiloon jopa kaksinkertainen määrä.
Sirpa Kurpan mukaan Japania pidetään valtiona, joka on pystynyt katkaisemaan lihansyönnin kasvun elintason noustessa.
”Japanissa myös ylipainoisten määrä on moniin muihin maihin verrattuna pieni. Ravitsemustieteilijöiden mukaan lihan syöminen ja ylipaino korreloivatkin väestötasolla keskenään.”
”Suomalaisessa ruokavaliossa lihan ja kasvisten painotus on edelleen väärä. Vaikka kasviksia on saatu lisättyä, lihatuotteet eivät ole vähentyneet, vaan kasvikset ovat vain täydentäneet ruokavaliota”, Kurppa sanoo.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kirjoitan, toimitan ja hoidan Kysy luonnosta -kirjeenvaihtoa. Sydäntä lähellä ovat kasvien ja eläinten vuorovaikutus sekä eläinten käyttäytyminen. Uskoisin olevani myös luonnon sitkeä puolustaja ja tulistun luonnon turmelemisesta.
Vuohenputkea puskee tiheinä kasvustoina monenlaisilla kasvupaikoilla: lehdoissa, puronvarsilla, pihoilla, joutomailla ja laitumilla. Hyvä tuntomerkki on kasvin lehti: se on kahteen kertaan kolmisorminen eli kolmihaarainen ja kukat ovat valkoiset tai vihreänvalkoiset.
Voikukkaa pidetään monesti kiusankappaleena puutarhassa ja pihalla. Se on kuitenkin myös arvostettu kauppayrtti, jota voidaan käyttää ruuanlaitoissa monipuolisesti.