Kyssäkaali näyttää ihan juurekselta, mutta on nimensä mukaisesti kaali. Kasvista syödään varren yläosaan muodostuva varsimukula, jota sanotaan kyssäksi.
Kuva: Kotimaiset kasvikset ry.
Teksti: Johanna Mehtola
Kyssäkaali näyttää ihan juurekselta, mutta on nimensä mukaisesti kaali. Kasvista syödään varren yläosaan muodostuva varsimukula, jota sanotaan kyssäksi.
Kyssäkaali on varmaankin monelle kaaliperheen kummajainen, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Se sisältää runsaasti C-vitamiinia sekä kaliumia ja kalsiumia. Ruuaksi sitä voi käyttää joko sellaisenaan tai kypsennettynä. Raasteena kyssä sopii hyvin vaikkapa porkkanan kaveriksi. Muutenkin sitä voi käyttää juuresten tavoin esimerkiksi padoissa, paistoksissa ja keitoissa.
KYSSÄKAALIVIVAHTEISIA RESEPTEJÄ, OLE HYVÄ!
Kyssäpihvit 1 kyssäkaali
2 porkkanaa
2 perunaa
pala lanttua tai naurista
1 tl suolaa
1 rkl yrttimausteseosta
2 rkl kuivattuja sieniä jauhettuna
2 kananmunaa
½ dl perunajauhoja
½ dl mantelijauhetta
Kuori ja raasta kyssäkaali sekä juurekset. Sekoita kaikki aineet keskenään.
Paista pihvit esimerkiksi pienellä lettupannulla voissa tai öljyssä.
Sekoita jogurttikastikkeen kaikki ainekset sauvasekoittimella ja tarjoile pihvien kanssa.
Kuori ja leikkaa kaikki juurekset lohkoiksi. Voitele uunivuoka öljyllä ja asettele kasvikset vuokaan. Kääntele ja mausta hunajalla, suolalla sekä yrteillä. Kypsennä noin 40 minuuttia 200 asteessa. Tarjoa kuumina esimerkiksi uunikalan kaverina.
Kyssäkaali-mantelilaatikko kilo kyssäkaalia
vettä
suolaa
1 dl mantelirouhetta
3 rkl siirappia
1/2 dl korppujauhoja
1 dl kermaa
pinnalle: 2 rkl mantelirouhetta
2 rkl voita
Kuori ja lohko kyssäkaalit. Keitä runsaassa, suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi pois. Soseuta kyssäkaalilohkot. Lisää soseeseen mantelirouhe, siirappi, korppujauho sekä kerma sekoittaen. Kaada sose voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 175 asteessa noin tunti. Nauti vihersalaatin kanssa.
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Suomen Luonnon toimittaja kirjoittaa retkijuttuja upeasta Suomen luonnosta, mielenkiintoisista henkilöistä, ympäristöystävällisestä arjesta – ja antaa lisäksi virikkeitä moneen menoon.