Yleensä valkovuokolla on kuusi terälehteä. Läheisessä lehdossa on useita kasvustoja, joiden kukissa on 9 tai 11 terälehteä. Laskin usean kukan terälehdet, ja sain aina tämän parittoman luvun. Mistä on kysymys?
Kuva: seppo1 / Ikkuna Suomen luontoon
Teksti: Seppo Vuokko
Valkovuokko muodostaa haarovan maavartensa avulla klooneja, jotka usein erottuvat selvärajaisina kasvustoina. Vanhat kloonit voivat kasvaa toistensa lomaan niin, että kasvustossa on sekaisin useita klooneja.
Saman kloonin versot ovat samanlaisia, mutta yksilöiden eli kloonien välillä on vaihtelua terälehtien lukumäärässä ja värissä sekä kukintoverson muissakin ominaisuuksissa usein niin paljon, että eri kloonien tunnistaminen ja rajaaminen on mahdollista. Kyseessä on siis tavanomainen yksilöiden välinen muuntelu.
Valkovuokon kehälehtien määrä on tavallisesti kuusi tai seitsemän, mutta se vaihtelee viidestä aina kahteentoista. Kukan väri voi olla puhtaanvalkoinen tai sinertävä tai punertava, erityisesti ulkopinnaltaan. Olen nähnyt Nuuksion kansallispuiston liepeillä jopa lähes sinikukkaisen valkovuokon!
🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia. 🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon.
🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä. Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.
📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!
Lehti + Digitilaus sisältää
10 painetun lehden numeroa vuodessa.
lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
Kotipihan luonnontilaisessa nurkkauksessa kasvaa tavallisten valkovuokkojen joukossa sellaisia, joissa terälehdet ovat repaleisia ja kukan keskustakin on tavanomaista pienempi. Mikä aiheuttaa repaleiset kukat?
Sinivuokot ovat kukkineet tänä vuonna iloisesti paikoitellen jo maaliskuun puolivälistä alkaen. Maaliskuun lopulla leuto sää olikin innostanut sinivuokot nousemaan maasta runsain mitoin läpi eteläisen Suomen, jopa pari kolme viikkoa tavallista aikaisemmin. Nyt pääkukinta alkaa sinivuokoilla olla paikoin jo lopuillaan. Valkovuokkojen aika on sen sijaan vasta alkamassa.
Olimme marraskuussa 2004 retkellä Hyvinkäänkylässä Vantaanjoen varressa ja näimme siellä kukkivan valkovuokon. Kuinka yleistä on, että valkovuokko kukkii marraskuussa?
Kysyimme huhtikuun numerossamme teiltä, arvoisat lukijamme, mikä varhaiskukkija on selvä merkki keväästä. Saimme useita satoja vastauksia, joista lämpimät kiitokset!