Heimo: Mykerökukkaiset
Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho
Koko: 10-50 cm
Varsi: Ontto, lehdetön, suora, sisältää maitiasinestettä
Lehdet: Kasvavat tyviruusukkeena, laidat vaihtelevasti pariliuskaisia
Kukka: Kehtosuomut suojaavat mykeröitä, joista puhkeaa keltainen kukka.
Kukinta: Touko-kesäkuu
Levinneisyys: Koko maassa

Voikukkaa (Taraxacum officinale) pidetään monesti kiusankappaleena puutarhassa ja pihalla. Se on kuitenkin myös arvostettu kauppayrtti, jota voidaan käyttää ruuanlaitoissa monipuolisesti.

Kaikkien tuntema voikukka on lehtiruusukkeellinen monivuotinen kasvi joka on kehittänyt lisääntymistavan ilman pölytystä: sen kukinto tuottaa siemeniä, joita tuuli vie uusille kasvualueille. Hyvän lisääntymiskykynsä ja sopeutumisominaisuuksiensa ansiosta voikukkaa tavataan koko maassa. Suomessa voikukkia on yli 400 lajia.

Varsinkin nuoret kirkkaan vihreät sileälaitaiset voikukanlehdet taipuvat moneksi keittiössä. Niitä voi käyttää sellaisenaan salaatissa, leivän päällä, kesäisessä smoothiessa tai munakkaassa. Lehdet sopivat hyvin myös keittoihin, marinadeihin ja muhennoksiin. Lehdet kannattaa kerätä alkukesästä, etelässä ennen juhannusta ja Lapissa heinäkuun puoleenväliin mennessä.

Voikukanlehdissä on muihin salaattikasveihin verrattuna huomattavan paljon C ja A-vitamiineja. Lehdet sisältävät myös runsaasti kivennäisaineita, rautaa ja kalsiumia.

Suuremmat sahalaitaiset lehdet ovat nekin käyttökelpoisia, mutta voivat olla maultaan liian kitkeriä ruoanlaittoon. Salaatteja varten lehden paksumpi keskiosa kannattaa poistaa mikäli kitkeryys haittaa.

Voikukasta voi käyttää mykeröt, jotka sopivat salaattiin ja juomien valmistamiseen. Keväällä tai myöhään syksyllä poimittava voikukan juuri sopii käytettäväksi mausteena tai yrttiteen valmistamiseen. Voikukkaa voi myös säilöä pakastamalla tai kuivaamalla lehtiä.

Voikukalla on kansanperinteessä tunnettu monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Vanha kansa tuntee varsinkin voikukan juuren sappirohtona ja ruoansulatusta edistävänä ja ummetusta poistavana kasvina. Lehtien puolestaan on sanottu edistävän virtsaneritystä, auttavan munuaisvaihoihin sekä reumaan. Voikukan maitiaisnestettä on käytetty muun muassa syylien poistamiseen. Länsimaissa terveysvaikutukset ovat miltei unohtuneet, mutta Aasiassa voikukkaa käytetään rohdoksi moneen vaivaan.

Haluatko lukea koko jutun?

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu tästä

🌍 Luotettavaa ja tutkittua tietoa luonnosta ja ympäristöstä
Palkittua ja asiantuntevaa luontojournalismia.

🔓 Tilaajana opit tuntemaan luontoa ja eri lajeja ja saat syvällistä tietoa muuttuvasta ympäristöstämme
Tilaukseen sisältyy rajaton pääsy digiarkistoon. 

🌿 Tilaamalla Suomen Luonnon tuet luonnonsuojelutyötä.
Tuottomme käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton työhön.

📌 Tilaa nyt – ensimmäinen kuukausi vain 1 €!

Lehti + Digitilaus sisältää

  • 10 painetun lehden numeroa vuodessa.
  • lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
  • vain verkossa julkaistavat jutut.
  • näköislehden.
  • arkiston vuodesta 1941.

Digitilaus sisältää

  • lehtiartikkelit lisämateriaaleineen (videoita, ääniä, lisäkuvia) helposti verkossa luettavassa muodossa.
  • vain verkossa julkaistavat jutut.
  • näköislehden.
  • arkiston vuodesta 1941.
hyötykasvikauppayrttiruokavillivihanneksetvillivihannesvilliyrttivoikukka

Suomen Luonto tekee hyvää!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!